През последните няколко месеца немската компания URACA, водещ производител на високонапорни помпи и системи , разшири своята концепция относно модернизираното управление на помпите. Така портфолиото на електрическите помпени агрегати  „ProcessPower“ за хидродинамично почистване става още по-голямо и по-атрактивно . Такива  агрегати вече могат да бъдат използвани и при обратна осмоза или при хидротестване.

Снимка 1: Високонапорен помпен агрегат модел KD708 с честотен преобразувател в комплект с блок за управление за обратна осмоза.
 
Новата система на задвижване обединява една стабилна и компактна конструкция с иновативна и гъвкава техника,  като покрива всички изисквания по отношение на големината, теглото и енергийната ефективност  на съоръженията.

С това изпълнение помпата и мотора могат да се стартират с малко напрежение, което е лесно, практично и икономично, а и оборотите на помпата могат да се регулират.

Дисплеите с информация за обслужване и индикация на стандартните табла освен да предават различни текстове или програмируем софтуер, предоставят и безкрайни възможности за разширение.

Помпата и задвижването са свързани към модифицирания асинхронен мотор за променлив ток .  Това води до значително подобряване на КПД-то, което се дължи не само на  отпадането на зъбния ремък. Честотният преобразувател със своите иновативни  IP54 - кутия, ефикасно охлаждане, устойчивост на вибрации (до 3G) за тежък работен режим и температура на околната среда от -10 до +40°C, е идеален за различни приложения на помпите. Той има защита на мотора и специална  Gore-вентилация за предотвратяване образуването на кондензат. Интегрираният в кутията прекъсвач гарантира надеждното изключване от мрежата. Функцията „SafeStop“ дава възможност за сигурно и безпроблемно изключване.

Новите задвижващи системи са с изключително малки габарити и ниско тегло. Те се отличават с особенно оптимален работен режим поради индивидуалното регулиране на налягането или на оборотите.


Електрическите помпени агрегати могат да работят с един или  повече консуматори.

Опционалната транспортна рама може да бъде допълнена и с интегриран резервоар за съхранение на вода, предпазен филтър и място за съхранение на  инструменти.

Снимка 2: високонапорен помпен агрегат P3-10 с директно задвижване и честотен преобразувател.