Основни сведения за озоновия газ - Генераторите за озон са най-ефективните продукти за дезинфекция и са използвани в различни сектори.

Употребата им се увеличава бързо, за да се осигурят много по-ефективни и прецизни решения в сравнение с химическите препарати за почистване.
Най-важните причини за предпочитанието на генераторите за озон са:
  • 1. Лесно приложение
  • 2. Категорична дезинфекция
  • 3. Озонът не съдържа вещества, вредни за човешкото здраве и не оставя химични остатъци.
  • 4. Той е почистващо средство, което е 3125 пъти по-силно от хлора и 725 пъти по-силно от киселината
  • 5. Осигурява дезинфекция на места, където химическите препарати не могат да достигнат
  • 6. Не изисква никакви консумативи

Въз основа на данните от научни изследвания и влиянието на озона върху много различни вируси и бактерии се смята, че озоновият газ може да бъде ефективен и срещу вируса COVID-19. Поради тази причина се прогнозира, че използването на озонови генератори могат да помогнат в борбата срещу COVID-19. Въпреки това трябва категорично да се каже, че в момента няма научно проучване, че озоновият газ или друг метод за дезинфекция може да унищожи вирус COVID-19.

Според Световната здравна организация коронавирусите причиняват заболявания, вариращи от обикновената настинка до по-тежки форми, като респираторен синдром (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV).
Този вирус представлява мутирал ген, подобен на ХИВ и е 1000 пъти по-мощен.

Изследвания доказват, че озонът елиминира коронавируса на SARS. Новият вирус COVID-19 има подобен състав като SARS, от което може да се приеме, че озона му влияе по същия начин.

COVID-19 е обвит вирус. Направени тестове доказват, че след 30 секунди излагане на озон 99% от вирусите са унищожени, показвайки увреждане на протеините в обвивката им. Това може да доведе до неспособността на вируса да се прикрепи към нормални, здрави клетки, а разпадането на едноверижната РНК може да доведе до унищожаване на вируса.

Днес вирусите могат да се разпространят много бързо и по много причини, като глобалното затопляне, стесняване на местообитанията на животните, незаконното ловуване на животни, увеличаването на човешката популация, увеличаването на превозните средства и броя на полетите.

С тази информационна статия фирма TEKNOZONE се опитва да отговори за ефекта на озоновия газ върху вирусите, основавайки се на научни статии и въз основа на въпросите, които получава.

Може ли озоновият газ да унищожи вируса COVID-19?

Няма завършено научно проучване по тази тема. Не е възможно да се твърди, че всеки метод, включително озоновия газ, ще бъде решение за вирус, за който е ясно, че съществува от декември 2019 г. Теоретично е много вероятно озоновия газ да бъде ефективен срещу коронавируса, въпреки че все още няма практическо доказателство.

В направеното през 2009 година изследване и „Разработване на практически метод за използване на озонов газ като средство за обеззаразяване на вируса“, Джеймс Б. Хъдсън, Манджа Шарма и Селварани Вималанатан доказват, че при извършена дезинфекция с озон, нито един вирус, включително мишия коронавирус, не успява да се противопостави на озоновия газ.

Възможно ли е да се използва озонов газ в борбата срещу Coronavirus COVID-19?

Данните и научните изследвания за COVID-19 не са достатъчни за окончателни заключения, но се счита, че озоновият газ е метод, който може да бъде ефективен за COVID-19, като се разгледат предишните проучвания за ефекта на озоновия газ върху вирусите.

Carpendale и Freeberg, 1991, Wells 1991; Кадре и Юсеф, 2002; Shin and Sobsey, 2003; Cataldo, 2006; Лин и Ву, 2006; В своето проучване за въздействието на озоновия газ върху вирусите през 2008 г., Tseng и Li заявяват, че озонът е дезинфектант, който може да се използва ефективно при унищожаване и контрол на вируси.

Няма обаче научно проучване от този тип за вирус 2019-nCOV. Затова трябва да се подхожда внимателно към статии като „Елиминиране на Коронавирус с озон“ .

Как може да се използва озонов газ за защита от вируси?

Озоновият газ е дезинфектант, за който се знае, че унищожава 99,9% от вирусите и бактериите в околната среда. Известно е, че използването на озонов газ в общи жилищни помещения предотвратява разпространението на инфекциозни заболявания.

Изключително важно е дезинфекцията да се провежда непрекъснато в общи жилищни зони като болници, търговски центрове, кафенета и ресторанти, кина, училища, детски градини, закрити детски площадки, хотели, тоалетни и центрове за грижа за възрастни хора, които са местата, в които болестите, пренасяни от вируси, могат да се разпространят най-много.

Особено в среда с високи възрастови групи и деца, които са изключително уязвими от вируси, извършването на дезинфекция с озонов газ не само ще повиши качеството на живот и въздуха, но и ще предотврати разпространението на болести.

Използването на озонов генератор в дома може ли да ни предпази от вируси?

Вирусите нямат свой метаболизъм, така че нямат способността да се възпроизвеждат сами. Те използват клетките, в които влизат, за да произвеждат нови вируси. След това продължават да се размножават бързо в тялото на пациента, като унищожават приемната клетка.

В този контекст, освен ако вирусите не се пренасят от живо същество, шансовете да се установите във вашия дом са изключително ниски. За съжаление, в много случаи на вирусни огнища, болестта се пренася вкъщи от хора, живеещи в дома. Поради тази причина, в борбата с епидемията трябва:
  • 1. да се обърне внимание на хигиенните стандарти
  • 2. да се стои далеч от места, където хигиената не е осигурена или смятате, че хигиената е недостатъчна
  • 3. да избягвате контакт с хора, които смятате за болни
  • 4. да миете ръцете си често със сапун и най-малко за 30 секунди
Ако някой в дома има инфекция, дезинфекцията с озонов газ на зоните, в които човек прекарва времето си, може да предотврати разпространението на болестта в семейството.